Pelastussuunnitelma

Montana koettiin vuonna 2009 kerätyssä asukaskyselyssä turvalliseksi paikaksi asua ja elää. Montanan pelastussuunnitelma päivitettiin vuonna 2011.

On hyvä muistaa muutama perusasia liittyen asumisturvallisuuteen:

Jos jossakin rapussa on savua, porrashuoneiden palohälyttimet alkavat soida kaikissa rapuissa. Tarkista rappukäytävä. Jos käytävässä ei ole savua, poistu rakennuksesta ja soita 112.

Toiminta tulipalon sattuessa:

Jos oma asuntosi on tulessa, etkä pysty sitä sammuttamaan, sulje palavaan huoneeseen johtava ovi. Säilytä malttisi ja toimi harkiten. Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita ihmisiä, poistu huoneistosta ja sulje ehdottomasti ulko-ovi. Jos joudut tulipalotilanteeseen, ryömi savun täyttämästä huoneesta turvaan lattian rajassa. Savu nousee aina ylöspäin, joten sen ja kuumuuden alapuolella riittää happea kauemmin. Älä käytä hissiä. Soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta. Opasta palokunta paikalle.

Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa, pysy asunnossasi. Tiivistä oven raot esim. kosteilla pyyhkeillä. Älä mene savun täyttämään porraskäytävään.  Savu sisältää myrkyllistä ja vaarallista häkää. Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joten sitä on erittäin vaikea havaita. Kerrostalot on rakennettu estämään palon etenemistä asunnosta toiseen. Kaupungeissa palokunta on yleensä paikalla nopeasti. Se auttaa sinut ulos tarvittaessa. Ilmaise itsesi pelastajille ikkunasta tai parvekkeelta.

Jos tulipalon takia joudut lähtemään rappukäytävään ja pakoreitilläsi on suljettu ovi, älä avaa sitä ennen kuin tiedät, palaako toisella puolella. Jos ovi tuntuu kuumalta, sen takana palaa, joten valitse toinen reitti. Sulje poistuessasi kaikki ovet. Ne hidastavat palon leviämistä. Sinä ja palokunta saatte enemmän aikaa toimia. Jos ovi ei ole lämmin, raota sitä varovasti. Etene lattianrajassa. Kun olet päässyt ulos palavasta tilasta, pysy myös sieltä poissa. Älä vaaranna omaa henkeäsi palaamalla liekkien ja savukaasujen keskelle.

Porraskäytävät on hätätilanteiden varalta pidettävä jatkuvasti kulkukelpoisina.

Niille ei saa jättää mitään tavaraa edes väliaikaisesti. Erilaisissa nopeaa toimintaa vaativissa hätätilanteissa tavarat ovat tukkeena niin pelastajien kuin asukkaidenkin kannalta. Lisäksi tavarat houkuttelevat ilkivaltaan. Esimerkiksi palamaan sytytetty lastenvaunu täyttää parissa, kolmessa minuutissa koko porraskäytävän myrkyllisellä savulla. Ullakoilla ja kellarissa saa säilyttää tavaraa vain jokaiselle asunnolle osoitetussa komerossa. Käytäville ei saa jättää mitään tavaraa, ne ovat palokuormaa ja saattavat myös vaikeuttaa liikkumista kellari- ja vinttitiloissa.

Hanki palovaroitin ja esimerkiksi sammutuspeite, ne voivat pelastaa henkesi

Jokaisessa  kodissa tulee olla palovaroitin. (Yksi varoitin /alkava 60 m2). Palovaroittimesta tuli kodin lakisääteinen turvalaite syyskuun 2000 alussa. Toimintakunnossa pitämisestä, samoin kuin palovaroittimen hankinnastakin, vastaa asukas itse.

Sijoita palovaroitin asunnon kattoon, katon keskiosaan, paikkaan, johon savu pääsee esteettä leviämään. Palovaroittimen mukana on sijoitusohje, jota noudattamalla löydät varoittimille oikean paikan asunnossa kuin asunnossa. Suureen asuntoon kannattaa hankkia varoitin keskeisten tilojen lisäksi vaikka jokaiseen makuuhuoneeseen.

Sammutuspeite soveltuu muun muassa keittiöön rasvapalojen ja olohuoneeseen televisiopalon varalle. Sillä voidaan tukahduttaa pienehköjä tulipaloja ja sammuttaa syttyneet vaatteet. Sammutuspeite on edullinen alkusammutusväline.

Pyri estämään tulipalot ennakolta:

Tarkista määrävälein sähkölaitteiden johtojen kunto.

Ole huolellinen, kun poltat kynttilöitä.

Jos käytät kaasuliettä, tarkista johtojen kunto määrävälein.

Älä kuivaa pyykkiä kiukaan päällä.

Huolehdi riittävästi ilmatilasta television, pesukoneiden ja kylmälaitteiden ympärillä.

Älä säilytä taloyhtiön yhteisissä kellari- ja ullakkotiloissa bensiiniä tai muita palavia nesteitä.

Lisätietoja turvalliseen asumiseen Pelastusalan Keskusliiton kokoamassa Kodin turvaoppaassa http://turvaopas.pelastustoimi.fi/index.html

 

Kokoontumispaikka, väestönsuoja ja tilapäissuojat:

Suuronnettomuuden sattuessa, jos kiinteistöstä joudutaan poistumaan, on Montanan asukkaiden kokoontumispaikka Nahkurinkadulla. Lähin yleinen väestönsuoja on osoitteessa Yliopistonkatu 6.

Tilapäissuojina toimivat A- ja B-portaiden asukkaille A-portaan kellarissa sijaitseva askartelutila, C- ja D-portaiden asukkaille D-portaan kellarissa sijaitseva sauna.