Asukasinfo

Asukasinfo

Autopaikat ja pysäköinti:

Pysäköinti pihalla on sallittu vain merkityillä paikoilla. As. Oy Montanan hallitus päättää autopaikkojen jaosta. Taloyhtiössä asuva osakas on etusijalla vapautuviin paikkoihin niin pihalla kuin hallissakin, tämän jälkeen vuokralaisena asuva. Isännöitsijällä on jonotuslista, jolle halukkaat voivat ilmoittautua. Isännöitsijältä voi myös tiedustella ajantasaista autopaikkatilannetta. Varattuja paikkoja ei saa käyttää edes väliaikaiseen pysäköintiin ilman paikan omistajan lupaa.  Jos tarvitset vieraspaikkaa, niin ota yhteys talonmieheen. Yritysten paikkoja ei saa käyttää vieraspysäköintiin edes viikonloppuisin ilman asianomaisen yrityksen lupaa. Autopaikkojen vuokraustilanne täällä (excel-taulukko). 1.2.2015 alkaen Montanan piha-alueilla on ympärivuorokautinen pysäköinninvalvonta. Valvontaa suorittaa Pysäköintiturva, asiakaspalvelun puh. 010 325 2160.

Avainpalvelu, eli jos olet jäänyt ulos ilman avainta:

Talonmies huolehtii avainpalvelusta aina ollessaan paikalla Montanassa. Päivystysaikana (klo 15 jälkeen, öisin ja viikonloput) ja talonmiehen ollessa poissa, avainpalvelusta vastaa huoltoyhtiö T:mi JT Julin. Yhteystiedot isännöinti- ja huolto-osiossa. HUOM: Asunnon ovi avataan vain huoneistossa asuvalle asukkaalle, jonka pitää todistaa henkilöllisyytensä.

Huoneistojen kunnossapito:

Kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 2 ja 3 §:n säännösten, sekä Kiinteistöliiton suositteleman vastuunjakotaulukon mukaan (hyväksytty As. Oy Montanan yhtiökokouksessa).

Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Jos jokin mielestäsi taloyhtiön huolto- ja kunnossapitovastuulle kuuluva kohde vaatii huoltoa, ota ensin yhteys talonmieheen.

Osakkeenomistajan on puolestaan pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoaan huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistajan kunnossapitovastuulle kuuluvat esim. huoneiston lattian, seinien ja katon pintamateriaalit, kaapistot, komerot ja muut kalusteet, sekä laitteet ja varusteet. Edelleen osakkaalle kuuluvat sisäovien korjaukset ja pinnoittamiset, ulko-oven sisäpuolen maalaus, sisälukkojen asentaminen, sisäikkunoiden uusiminen ja korjaus heloineen ja laseineen, ulkoikkunoiden sisäpuolen maalaus ja heloitus, ikkunoiden tiivistys, sekä mm. huoneistossa olevien kiinteiden laitteiden, kuten jää-, pakastin-, keittiö-, ym. kaappien sekä lieden, pesualtaan ja pesupöydän korjaus.

Ilmanvaihtoaukkojen suodattimien huolto kuuluu asukkaan vastuulle. Huomaa, että kadunpuoleisten ikkunoiden korvausilma-aukkojen suodattimet olisi hyvä puhdistaa aina keväisin ja syksyisin, jotta asuntojen ilmanvaihto toimii riittävästi. Ohjeet huoltoon löydät täältä.

Osakkeenomistajalla on velvollisuus ilmoittaa havaitsemastaan, yhtiön vastuulle kuuluvasta vauriosta viipymättä yhtiön edustajalle. Jos osakas laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa voi hän joutua vastaamaan laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta. (Asunto-osakeyhtiölaki 4. luku 8§)

Jätteiden lajittelu:

As. Oy Montanan jätehuone sijatsee yläpihan sisänurkkauksessa, harmaiden kaksoisovein takana. Oven lukko toimii kunkin huoneiston kotiavaimella. Montanassa on käytössä jäteastiat metallille, lasille, pahville ja kartongille, sanomalehdille, polttokelpoiselle jätteelle ja paristoille. Näiden lisäksi jätehuoneessa on astia kaatopaikkajätteelle, mikä tarkoittaa palamatonta jätettä, esim. hehkulamput, keraamiset esineet, tuuli- ja peililasit, kissanhiekka, kukkamulta sekä PVC-muovista valmistetut tuotteet. PVC:stä valmistetaan puhallettavia leluja ja patjoja, kansioita, johtoja, putkia ja tablettien läpipainopakkauksia. PVC-muovin voi tunnistaa merkinnästä PVC ja 03.

Ole ystävällinen ja lajittele jätteesi niille osoitettuihin jäteastioihin. Polttokelpoinen jäte vastaa vanhaa sekajätettä, josta erotellaan erikseen palamattomat ja polttoa haittaavat kaatopaikkajätteet. Esimerkiksi kaikki elintarvikkeiden muovipakkaukset, pesuaineiden muovipullot, hygieniatuotteet, muovipussit sekä likainen paperi ja kartonki ovat polttokelpoista jätettä. Suurin osa päivittäisestä jätteestä on siis polttoon kelpaavaa jätettä. Myös ruoan tähteet ja kasvien osat ovat polttokelpoista jätettä. Sen sijaan esimerkiksi pölynimurit, maalipurkit, valaisimet, astiat, mitkään metallit tai vanhat hetekat eivät ole polttokelpoista jätettä, vaikka mahtuisivatkin roska-astian uumeniin! Lasinkeräykseen saa laittaa vain lasipulloja ja lasitölkkejä, EI PEILILASIA, TUULILASIA, IKKUNALASIA, EIKÄ LASISIA ASTIOITA! Metallikeräykseen vain metalleja, EI MUOVIKASSEJA!

Jokaisen jäteastian kannessa on ohjeet, mitä mihinkin astiaan saa laittaa, mitä taas ei. Jätteiden lajittelusta saa ohjeita esim. Turun seudun jätehuollon neuvontapuhelimesta 0200 47470 arkisin klo 9-16 tai täältä

Kaikkien roskien ja jätteiden tulee mahtua astioihin, jäteastioiden kannet on aina suljettava ja jäteastioiden ympäristö pidettävä siistinä. Kaikki ongelmajäte, suuret, jätteeksi jätetyt esineet, esimerkiksi huonekalut, kodinkoneet tms. on osakkaiden ja vuokralaisten itse toimitettava kierrätykseen. Esim.Ekotori puh. 044-7007400 ottaa vastaan huonekaluja, tietokoneita yms. mikä itselle on jäänyt tarpeettomaksi. Myös Turun seudun jätehuolto tarjoaa kuljetuspalvelua kotitalouksien tarpeettomille tavaroille. Ongelmajätteet Topinojan jäteasemalle tai Ekotorille.

HUOM! Huoneistoremontista tuleva jäte ei kuulu taloyhtiön roskikseen, vaan osakkeenomistajan on itse kuljetettava pois kaikki rakennus-, purku- ja remontointijäte!

Taloyhtiö säästää huomattavasti jätekustannuksissa, kun jätteet lajitellaan.

Mitä vähemmän tuotamme kaatopaikkajätettä, sen parempi. Muista myös pyttyetiketti, jotta vältymme putkitukoksilta.

Muutto:

Muuton yhteydessä tulee tehdä muuttoilmoitus maistraattiin, postiin sekä taloyhtiölle. Muuttoilmoituksen tekeminen on tärkeää, jotta oviin ja nimitauluihin saadaan aina oikeat nimet, jotta olet oikeutettu saunavuoroon tai autopaikkaan ja jotta sinulle voidaan avata ovi yleisavaimella. Myös lähtöilmoituksen tekeminen on tärkeää, jotta vesi-, sähkö- ja autopaikkamaksut menevät oikealle henkilölle. Tee taloyhtiön muuttoilmoitus talonmiehelle.

Nikkarointi:

A-portaan kellarissa on askarteluhuone, jossa käytettävissä mm. ruuvipenkki. Siellä voi tehdä pienimuotoisia maalaus- ym. nikkarointihommia. Jokainen käyttäjä siivoaa omat jälkensä ja pitää osaltaan huolta siitä, että tila pysyy siistinä. Avaimen saa talonmieheltä.

Pesutupa:

Pesutupa sijaitsee D-portaan kellarikerroksessa. Siellä on käytettävissä kaksi pesukonetta 10 kg ja 8 kg. Pesutupavaraus tehdään seinällä olevaan listaan ja varaukset laskutetaan jälkikäteen. Vuorot ja hinnat: puoli päivää (klo 08:00-14:30 tai 14:30-21:00, hinta 5,00 €) tai koko päivä (klo 08-21, hinta 10,00 €). Pesutuvassa on myös kuivaushuone ja lakanamankeli. Tutustu koneiden käyttöohjeisiin ennen käyttöä. Pesukoneissa ei saa pestä mattoja.

Pyöräsuojat:

Montanassa on kaksi pyöräsuojaa, yksi alapihalla, talonmiehen toimiston yhteydessä ja toinen yläpihalla, Nahkurinkadun suuntaisen rakennuksen kulmassa, ajorampin vieressä. Pyöräsuojissa ei saa säilyttää muuta kuin polkupyöriä ja lastenvaunuja. Pihalla polkupyöriä saa säilyttää vain niille tarkoitetuissa telineissä.

Saunavuorot:

Sauna lämpiää D-portaan kellarikerroksessa keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 17-22. Saunavuoroja voi varata “ensimmäinen ehtii”-periaatteella. Vuorolista on saunan eteisessä ilmoitustaululla. Myös vakiovuoron varaaminen on mahdollista, ota yhteys talonmieheen. Tunnin saunavuoro maksaa 3 euroa, vakiovuoro 1krt/vko/kk 12 euroa. Maksu veloitetaan jälkikäteen.

Tiedotus:

Montanalla on oma sähköpostilista, jolla tiedotetaan kaikista taloyhtiön asioista, niin remonttiin, yhtiökokouksiin kuin muihinkin asioihin liittyen.

Tupakointi:

Tuuletusparvekkeilla tupakointi on kielletty. Jos poltat pihalla, laita tumppisi palonkestävään astiaan, jonka tyhjennät ajoittain. Älä heitä tumppja pihalle tai kukkaistutuksiin.

Ulko-ovet:

Ulko-ovet pidetään aina lukossa. Jokaisen asukkaan tehtävänä on huolehtia, että ovet tulevat lukkoon (myös talvisin, kun pihaovien edessä on paljon lunta) ja että rappuun ei päästetä asiattomia henkilöitä.

Yörauha:

Montanassa on yörauha klo 23-07. Tämän lisäksi häiritsevä soittaminen, laulaminen ja kovaa ääntä aiheuttava työskentely (esim. poraaminen, piikkaaminen, vasarointi tms.) on kielletty klo 20 jälkeen